Europe.bg
  Home - European union - Activities - Food Safety
  NAVIGATION
EUROPE Gateway live
News & Events
Tenders
European union
Bulgaria - EU
Negotiations
Programmes and Projects
FAQ
Library
Gateway EUROPE – About us; Code of Ethics
Surveys
European Parliament 2007
Road Safety
Highlights
Analyses
Interviews
EU History
EU institutions
EU member states
Acceding countries
Associated countries
Activities
EU Treaties
Chronology
Key documents
EU institutions
Financial bodies
Advisory bodies
Inter institutional bodies
Decentralised bodies of the European Union (agencies)
EU Chairmanships
Regular Reports
Accession Treaties
Founding Treaties
History
Activities
Accession Partnerships
Chapters
National positions
Common positions of the member states
Implementation
Accession Treaty
Chapter 1 Free movement of goods
Chapter 2 Freedom of movement for persons
Chapter 3 Freedom to provide services
Chapter 4 Free movement of capital
Chapter 5 Company law
Chapter 6 Competition policy
Chapter 7 Agriculture
Chapter 8 Fisheries
Chapter 9 Transport policy
Chapter 10 Taxation
Chapter 11 Economic and monetary union
Chapter 12 Statistics
Chapter 13 Social policy and employment
Chapter 14 Energy
Chapter 15 Industrial policy
Chapter 16 Small and medium-sized undertakings
Chapter 17 Science and research
Chapter 18 Education and training
Chapter 19 Telecommunications and information technologies
Chapter 20 Culture and audio-visual policy
Chapter 21 Regional policy and co-ordination of structural instruments
Chapter 22 Environment
Chapter 23 Consumers and health protection
Chapter 24 Co-operation in the fields of justice and home affairs
Chapter 25 Customs union
Chapter 26 External relations
Chapter 27 Common foreign and security policy
Chapter 28 Financial control
Chapter 29 Financial and budgetary provisions
Chapter 30 Institutions
Chapter 31 Other
Monitoring reports
Regular Reports
Pre-accession financial instruments
EU Programmes
Ispa Programme of the EU
Sapard Programme of the EU
PHARE Programme of the EU
SAPARD Measures
Bulgaria-destined funds
Strategies
Legislation
Plans and programmes
Publications
Europe from A to Z
National strategies
Regional strategies
Municipal strategies
Bulgarian acts of government
International acts
Reports
Regular reports of the EC
Progress reports
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European union / Activities / Food Safety

  • A+
  • A-

БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Доверието на потребителите в качеството и безопасността на храните беше сериозно разклатено през последните десет години в следствие от натрупалите се  въздействия на хранително-здравните кризи. За да се справи с това  предизвикателството, Европейският Съюз изработи разбираема стратегия, под названието “От фермата до вилицата”,   за възстановяване доверието на хората в качеството и безопасността на храната.

Договорната основа на политиката за безопасност на храните са Членове 37, 95, 152 и 153 от Договора за Европейска общност.

ЕС прилага обхватна стратегия за възвръщане доверието на хората в безопасността на храните. Стратегията има три дяла:

  • създаване на ново законодателство за безопасност на храните за хора и животни
  • консултиране с науката при вземане на решения
  • заздравяване на контрола

Основните принципи за безопасност на храните се съдържат в регламент от 2002 г., често наричан “Общ закон за храните”. Регламентът изисква от 1 януари 2005 г. бизнесът да гарантира, че всички хранителни съставки и храни за хора и животни могат да бъдат удостоверени назад по хранителната верига.

“Законът за храните” е допълнен с целево законодателство като например за използването на пестициди, хранителни добавки, оцветители, антибиотици и хормони при производството на храни. Правилата налагат стриктни процедури за производство, маркетинг, етикетиране и удостоверяване на зърнените продукти и особено на тези, съдържащи генетично модифицирани съставки. На 1 януари 2006 г. влизат в сила нови правила за производствена хигиена.

Научните данни са солидната основа за вземането на решения в ЕС, когато се отнася до безопасността на храните. Европейската служба за хранителна безопасност (EFSA), която досега беше временно разквартирувана в Брюксел, но вече се пренася в Парма, Италия, играе централна роля в този процес. EFSA предоставя на Комисията независими становища и подпомага изработването на законодателство в областта на безопасността на храните.

Хранителната и Ветеринарна служба на Европейската комисия (FVO) в Грейндж, Ирландия, осъществява инспекциите по места. FVO проверява отделните ферми, но основната й задача е да се увери, че правителствата на Държавите членки и тези на другите страни разполагат с необходимите механизми за контрол на производителите и прилагане на европейските стандарти за безопасност. От 1 януари 2006 г. ще влязат в сила нови правила за контрола.

ЕС отделя голямо внимание на изработването на правила, които да гарантират, че традиционните храни няма да бъдат изтласкани от пазара заради новите стандарти за безопасност, но и ще оставят място за качествени подобрения на производствения процес и възможности за избор на потребителите.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.



Tyxo.bg counter