Europe.bg
  Home - European Parliament - Interactive - Audio
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / Interactive / Audio

  • A+
  • A-
01-02-2010

"Дарик радио": Обсъждат как трябва да изглежда Европа през 2020 г.

Audio
Requires JavaScript and Adobe Flash Player.

Портал ЕВРОПА ви представя репортажа на Тереза Захариева от "Дарик радио" от откриването на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия".

Обща визия за начина, по който трябва да изглежда Европа през 2020 година ще бъде формирана на Международна конференция, която започна в София. По думите на Любов Панайотова - директор на Фондация „Европейски институт", целта е да си види гражданската позиция по темата. В конференцията участват европейски и български експерти от неправителствения сектор, научни изследователи и евродепутати. Визиите за бъдещето на Европа ще бъдат изработени в три паралелни панела: „Европейската демокрация: мисията възможна?", „Европейско културно пространство и идентичност" и „Солидарността в ЕС - споделена отговорност за развитие".


Утре ще бъде представена изготвената обща рамка, която да помогне впоследствие на вземащите решения в Европа при формулирането на политиката на общността за следващото десетилетие. По думите на заместник-председателя на Народното събрание Екатерина Михайлова българите обаче са доста отдалечени от институциите на Евросъюза. Според нея именно тук се крие и предизвикателството пред институциите и гражданските организации.

Екатерина Михайлова: „Как ЕС да почне да звучи не като нещо там в Брюксел, а като институции, през които те могат да влияят на решенията".

Михайлова заяви, че първото, което трябва да се направи е да се разяснят правата и възможностите да се влияе на европейската политика. Тя допълни, че в Лисабонския договор има такива, като една от тях е Европейската гражданска инициатива.

Екатерина Михайлова: „Тази възможност е гражданска инициатива да се превърне в законодателна инициатива, стига да бъде приложена и формулиране тема, и да бъде инициирана поне от 1 милион граждани от държави членки на Съюза".

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров допълни, че с Лисабонския договор се гарантират в още по-голяма степен правата и свободите на всеки гражданин на Европейския съюз.



Interactive
Radio broadcasts
Video
Audio


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.