Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС

  • A+
  • A-
28-03-2007

ПОРТАЛ ЕВРОПА – ПОСРЕДНИК МЕЖДУ БЪДЕЩИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ И ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

Обобщение на кампанията - вижте следните линкове:

  1. ОТ ДВЕСТА И ОСЕМНАЙСЕТ КАНДИДАТИ - ОСЕМНАЙСЕТ ЕВРОДЕПУТАТИ Заключителна фаза на кампанията „Осемнайсетте - кои да са?"

  2. ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ Кои водачи на листи не отговориха на Въпросника на българския евродепутат на Портал ЕВРОПА?

  3. КАМПАНИЯТА НА ПОРТАЛ ЕВРОПА "ОСЕМНАЙСЕТТЕ - КОИ ДА СА?" - МЕЖДИННИ РЕЗУЛТАТИ Как протича онлайн гласуването за български евродепутати?

 Здравейте, драги читатели!

За Коледа миналата година вие, читателите, и ние, екипът на Портала, си пожелахме - "4estita Evropa :)". Сега за пръв път идва реалното измерение на тази честитка - предстои ни, вече като европейски граждани, да определим първите ни избраници в ЕП. На 20 май и от нас започва да зависи какво ще се случва в Страсбург и Брюксел оттук насетне. 

Да се агитира за висока избирателна активност е хубаво, но недостатъчно. По-важното е тези, които сме решили да гласуваме в евровота, да знаем предварително за кого, за какво и защо пускаме своята бюлетина.

Става дума за така наречения информиран избор. Портал ЕВРОПА желае да посредничи между избирателите и кандидатите за осъществяването на тази цел. Затова имаме удоволствието да ви представим нашата нова кампания, наречена "ОСЕМНАЙСЕТТЕ. КОИ ДА СА?"

Кампанията на Портал ЕВРОПА съдържа шест елемента - представяне на листите, онлайн гласуване, кандидат-депутатска анкета, въпроси и отговори (за избиратели и кандидати), новини от кампанията и - най-важното: серия разяснителни публикации за Европейския парламент.

Предлагаме ви виртуално предварително гласуване - олнайн анкета, в която можете да изберете най-добрата според вас кандидат-депутатска листа и също да гласувате преференциално вашия фаворит в нея. Можете да преподредите вашата листа като номинирате когото пожелаете за водач. Портал ЕВРОПА ще отчита текущо резултатите от виртуалното гласуване - на практика това ще са  предварителни избори за първите български евродепутати.

Преди да гласувате в анкетата можете да се запознаете максимално подробно с претендентите за вашия вот: ще видите "с един поглед" листите, а също така поотделно можете да проучвате всеки кандидат за евродепутат: име, снимка, биографични факти. Портал ЕВРОПА предварително е поискал тези данни от всички партии, коалиции, инициативни комитети и независими кандидати.

До началото на предизборната кампания не всички кандидати, респективно партии, коалиции и инициативни комитети - бяха предоставили информация, която да предложим на читателското внимание. Надяваме се, че в хода на кампанията тези пропуски ще бъдат попълнени - всичко зависи от инициативата на участниците в изборите. И тяхната отзивчивост е красноречива за намеренията им да спечелят гласове...

Имате възможност да се ориентирате и за политическите възгледи на всеки кандидат за евродепутат по актуалния европейски дневен ред и мястото на България в него. Всички кандидати са получили от Портал ЕВРОПА специално съставен Въпросник на българския евродепутат (вижте го ТУК). Когато го съставяхме, се съветвахме с водещи експерти - европеисти. Щом получим попълнен Въпросник от някой кандидат, ние го публикуваме и по този начин вие, читателите, можете да се ориентирате за подготвеността, почтеността и мотивацията на всеки кандидат. Вие ще откриете, че не всички кандидати са попълнили Въпросника. Коментарите ви по темата, впрочем, са добре дошли...! И предполагаме, че благодарение на тях, на вашите коментари, и останалите кандидати за европейски народни представители, особено водачите на листите, ще изпратят попълнени Въпросници до Портал ЕВРОПА.

И това не е всичко: всеки читател на Портал ЕВРОПА може без ограничения да пише мнения, въпроси и реакции, адресирани поименно към всеки от кандидатите, представени на вашето внимание. Екипът ни се ангажира да предаде в щабовете на политиците всичко, което самите вие публикувате в полето за коментари. Ако преценят, политиците могат да ви отговорят - и това ще става също в коментарното поле на Портал ЕВРОПА. 

Подготвили сме тематични разяснителни публикации - смислен синтез на най-важните неща, които информираният избирател трябва да знае за Европейския парламент. За справка на ваше разположение сме поместили и пълния текст на Закона за евровота.

В отделна рубрика ще публикуваме всички текущи новини от предизборните щабове за дейността от календара на кандидатите. Портал ЕВРОПА обявява, че ще публикува тези информации безвъзмездно по време на предизборната кампания. За нас е важно да бъдем независим и експертен посредник между кандидатите и техните потенциални избиратели. Всеки щаб получава равнопоставена възможност да изпраща по своя инициатива материали за кампанията, а читателите на Портал ЕВРОПА ще имат пълен достъп до всички такива новини. Разбира се новините за самите избори - от институциите, натоварени с тяхната организация и провеждане, също ще бъдат помествани на Портал ЕВРОПА.

Драги читатели, вашите коментари, препоръки, мнения и въпроси са винаги добре дошли - за връзка с нас използвайте редакционната ни електронна поща. Нека отсега обсъдим и решим заедно как ще продължим след изборите - така че бъдещите наши евродепутати да не прекъсват връзката си с нас, избирателите в България.

Огнян Бояджиев,
Главен редакторТвоят глас в ЕС
Осемнайсетте. Кои да са?
Зелена партия; Съюз на свободните демократи; Никола Петков Иванов ; Ред, законност и справедливост; Коалиция на българските социалдемократи; ...
За кампанията
За изборите
Европейският парламент
Специално от Портал Европа
Новини от ЕП
Избори 2009
Мандат 2007-2009: равносметка
Гражданска кампания "Твоят глас в Европейския съюз"


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.