Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
13-01-2011

Онлайн дискусия: За по-силна Европа след икономическата криза

Team_Europe2: Добре дошли на първата за 2011 г. онлайн дискусия на Портал ЕВРОПА. Днес наши събеседници са трима евродепутати - Андрей Ковачев (ЕНП, ГЕРБ), Илиана Иванова (ЕНП, ГЕРБ) и Кристиан Вигенин (С&Д, БСП) , които ще отговарят на вашите въпроси по темата "За по-силна Европа след икономическата криза". Чатът се организира от Информационното бюро на ЕП за България в партньорство с Портал ЕВРОПА. Той е продължение на гражданския форум на тема „Европа, накъде?" от 3 декември 2010 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Той бе предаван в реално време на Портал ЕВРОПА и включваше и онлайн чат – http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=33694&category=375. Имаме един час на разположение, за да получим отговор на въпросите като например ЕС и еврозоната се възстановява от икономическата криза, как се реализира стратегията ЕВРОПА 2020, какво е „европейски семестър“. Предложението на модераторите на дискусията е първо да дадем думата на г-жа Иванова, а след това на г-н Ковачев и г-н Вигенин.

Илиана_Иванова: Zdraveite na vsichki

Кристиян_Вигенин: Здравейте! :-)

Илиана_Иванова: благодаря на Портал Европа

Team_Europe2: Очакваме вашите въпроси.Добре дошли и на нашите гости.

vista: И Информационното бюро на ЕП е на линия и ви поздравява

Андрей_Ковачев: Здравейте и от мен още веднъж

Кристиян_Вигенин: Само едно уточнение към организаторите и гостите - правилното изписване на името ми е с "а", не с "я", но това не е важно за съдържанието на дискусията. ;-)

chiche: Za silna Bulgaria v Obedinena Evropa!

Europe: ммм да

Team_Europe2: извиняваме се за грешката

vista: Това е обичайното скромно мълчание, което се случва и в началото на гражданските форуми. Накрая времето не стига и винаги остават дори неотговорени въпроси:)

Team_Europe1: Докато участниците намислят своите въпроси, Вчера ЕК изиска повече съкращения от европейските страни, как ЕП ще се впише в призива за затягане на коланите?

Илиана_Иванова: да :)

Елена_Шейтанова: тъй като преодоляването на всяка криза е в ръцете на активните и способните - бихте ли разяснили какви уменията и опит придобиват младите хора по време на стажа си в офиса на един евродепутат и които могат да изпозват в бъдещи ситуации на предизвикателства в толкова много сфери едновременно?

amorei: Ок. Нека да дадем думата на г-жа Иванова.

chiche: Нали има модератори, те мисля че все един въпрос могат да зададат за начало, аз ли да ви уча?

Илиана_Иванова: за младите хора първо да отговоря

boiko_borissov: те се задават

Team_Europe2: И още един въпрос - от днес започна действието на "Европейския семестър" - новият механизъм за икономическо управление в ЕС, който се прилага за първи път. Какви са очакванията ви за ефективността му?

chiche: превеждат, поливат цветя, пращат мейли, кво да правят:)))))

amorei: Chiche, ти да не си евродепутат? Спри с глупавите коментари.

Илиана_Иванова: мисля че възможността за комуникация, за работа в различните комисии, на които сме членове дава шанс не само за подобряване на техните умения но и да научат доста неща "от извора" и за нас евродепутатите вашата помощ е много полезна

julian_assange: chiche тебе май треа те проверят с дрегера

Илиана_Иванова: другите колеги ако иската да отговорят или да преминавам към икономическото управление

danail: izkazvam razlichna position-mladite hora sa nositeli na progresivnoto i tarsqt preodolqvaneto na nqkoi razdelitelni granici

Кристиян_Вигенин: По отношение на уменията мога да кажа, че много зависи от конкретния човек - ако е старателен може да научи много за функционирането на институцията, за основните теми, по които работи Европейския съюз, да навлезе в дълбочина по някой от секторите на политиката. В моя случай това е външната политика и донякъде екологията.

Елена_Шейтанова: Благодаря за отговорите Ви, госпожо Иванова, господин Вигенин.

Андрей_Ковачев: Аз бях 1998 година един от първите български стажанти в ЕП. Членството ни беще още далече, но сега казвам на всички мои стажанти, че за тях всичко е възможно стига да имат желание

Team_Europe1: Да минем тогава на икономическите въпроси?

amorei: С какво се занимавахте като стажант, г-н Ковачев?

Team_Europe1: благодарим за отговорите ви

chiche: цветя, мейл, сандвичи

chiche: с кво да се е занимавал?

Андрей_Ковачев: :-)

chiche: :)

Илиана_Иванова: за новия механизъм - вече в ЕП са разпределени докладите - общо 6 на брой за новия пакет за икономическо управление - до 8 февруари ще имаме възможност за поправки по тях

Team_Europe2: Припомняме ви, че г-жа Иванова отговори писмено на въпроси, които „изостанаха“ от гражданския форум, за което й благодарим - http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=34414&category=223.

Андрей_Ковачев: и това, но и подготовнка на съвместнив парламентарен комитет ЕС -България и лобиране за отпадане на визите

Мария_Грозева: Какво подпомагане се предвижда за бъдещото развитие на средните и малки фирми в страните членки? Задавам този въпрос, тъй като това е сфера, която се оказа силно засегната и незащитена срещу кризата

Илиана_Иванова: попървия например - за укрепване на надзора на бюджетните позиции и икономически политики

Кристиян_Вигенин: Чувал съм за различини подходи към стажантите и асистентите, аз самият не ги занимавам с несвойствена работа. Мейлите си получавам и пращам сам, имам едно цвете в офиса, което не знам как, но все още оцелява, а кафетата и сандвичите за екипа понякога купувам и аз. :-)

Илиана_Иванова: има една хубава новина, че парламентът ще предложи разходите за пенсионна реформа да не се включват в изчисляването на бюджетния дефицит

chiche: :)

Petar: Браво на госпожа Иванова за предварително отговорените въпроси.. много е полезно комуникацията с евродепутатите да не се ограничава само до някои публични форуми и нарочно организирани чатове, а да отговарят на всякакви въпроси по всяко време :)

julian_assange: и още една хубава новина

DilyanaBG: Здравейте! Бих искала да попитам какво смятате ще стане с западните Блакани по отношение на ЕС и каква би трябвало да е позицията на България за това - да подпомогне тяхната интеграция или да бъде пасивна?

julian_assange: олиото удари пет лева литара

vista: Това не е ли опасно и така да остане една скрита задлъжнялост?

chiche: ще ползваме зехтин от гръцки Лидл, споко

Андрей_Ковачев: Западните Балкани трябва да имат евроепйска переспектива

chiche: Западните Балкани не трябва да имат такава перспектива

Europe: чиче

Europe: ходи да се разходиш

Елена_Шейтанова: Госпожо Иванова, поздравявайки Ви за успеха на кампанията за премахване на ограниченията за български работници относно сезонната работа в Германия, бих искала да попитам какво развитие очаквате през 2011г.?

chiche: студено е във Варна

Team_Europe1: Нека се придържаме за сега към икономическите въпроси, след като им бъде отговорено, ще караме към следващите

julian_assange: чиче отрано сте се подкарал с ракията май

RosenDimov-StZ: Здраавейте от Стара Загора! Моят въпрос е: В условията на финансова, икономическа и социална криза какви поуки за бюджетирането на европейските политики произтекоха от ресорната Ви дейност в ЕП? Какво изражение намират те в преосмислянето на финансовата рамка за следващия програмен период и за адаптиране на програмите, които влизат в настоящия период (2007-2013)? Можем ли да намерим и полезни индикатори за България? Благодаря и желая успех на нашите евродепутати! Поздрави на организаторите...:)

Илиана_Иванова: за малките и средни предприятия въпросът е много важен - за тях трябва да има специална подкрепа, не само по отношение на достъп до финансиране но и като обклекчения в административните процедури

chiche: да, и ракия обичам...

Team_Europe2: Франция призова Великобритания .да помогне за възстановяването на еврозоната, защото самата тя би пострадала, ако проектът не се развива. Има ли взаимна зависимостта и между България и еврозоната? Според Вас за кога се отлага влизането на страната ни в зоната?

danail: mislq, che v politiko-ikonomicheskiqt dialogue sas Zapadnite Balkani e uslovie za razshirqvane na evropeyskta stabilnost

Мария_Грозева: А нови такива подготвят ли се в момента?

vista: Класически въпрос: смятате ли, че бъдещето на европейския проект е застрашено?

Europe: Предлагам да изчакаме отговорите на нашите гости.

Кристиян_Вигенин: Координацията на икономическата и бюджетната политика занимава от години Европейския парламент, в предишния мандат бях заместник-член на Икономическата комисия и сме дискутирали тези теми и с комисарите, и с шефа на Европейската централна банка. Икономическата и финансова криза, както и проблемите вътре в Еврозоната принудиха най-после европейските лидери да направят по-сериозни стъпки в тази посока. Аз смятам, че мерките, макар и позакъснели, ще имат силен дисциплиниращ ефект, който ще направи невъзможно спекулативните отделни страни да бъдат толкова уязвими на спекулативни атаки. Макар това да е свързано със силни бюджетни ограничения, в перспектива стабилността ще има положителен ефект върху икономическия климат и върху благосъстоянието на хората.

Team_Europe2: Ника изчакате г-н Ковачев и г-н Витгенин да се включат в отговорите на въпросите

chiche: много мислиш, данаиле, стига паразити в този ЕС, че перспективата 2030 ще е към край на ЕС...

Team_Europe2: нека изчакаме, извинете

chiche: :)

Илиана_Иванова: за работниците - в края на 2011 г. трябва да отпаднат ограниченията от 10те държави, които все още ги налагат за БГ и РО работници. все пак има възможност някои от тях да ги удължат още 2 г. ако представят доказателства пред ЕК че това е вредно за техните трудови пазари. Позицията на ЕК обаче е твърдо за подкрепа за премахване на тези ограничения тъй като се възпрепятства един от основните принципи на свободно движение на хора в ЕС

amorei: Очаквате ли Португалия да поиска помощ от ЕС?

mona: :)

Андрей_Ковачев: има два сценария за бъдещето на Европа - по-силна икономическа и политическа интеграция или дезинтеграция, аз оптрделено съм привърженик на силна обединена Европа

dorly: Г-н Ковачев, бихте ли ни обяснили какво е значението на Европейската стратегия за Дунавския регион за България?

boiko_borissov: че е стратегическа

vista: Към въпроса за Португалия - смятате ли, че свободното падане на Гърция свърши?

dorly: може би малко по-конкретно?

Андрей_Ковачев: след Втората световна война желанието е било на нашия континент да няма повече война, това е факт (с цялата балканска условност), сега ни трявба друга визия за по нататъчното обединение на Европа

julian_assange: ха ха

garradembele: @chiche!

amorei: Моля, нека да водим конструктивна дискусия. Иначе само си губим времето.

julian_assange: доста свободна интерпретация на фактите

Андрей_Ковачев: и такава визия според мен е глобализацията - ако ние не се обединим в силен съюз Европа щре бъде маргинализирана

Илиана_Иванова: за Франция и Великобритания и БГ - разбира се че сме зависими от Еврозоната независимо от факта че не сме членки, най-малкото имаме фискиран курс към еврото. и това което се случва в страните-членки на еврозоната ни касае пряко. затова е важно като нова страна членка да имаме позиция и по новия пакет за икономическо управление която да отразява нашите интереси. Например в края на миналата година органзирах специален семинар в ЕП посветен на тази тема, където ясно изразихме желанието на новите страни члени за данъчна конкуренция и запазване на възможностите които ниските данъци в БГ предлагат

Misho1: Към въпроса (dorly), но до тримата члена на ЕП. Защо така Северната или балтийска стратегия на ЕС работи добре и има отделно финансиране, а Дунавската и Черноморската сякаш са само общи приказки и добри намерения, май без отделен бюджет за тях?

Андрей_Ковачев: Относно дунавския регион ЕК прие през декември Дунавска стратегия - тя обединява приоритетни транскгранични проекти от различни страни по поречието на Дунава

Мария_Грозева: А дали моментът е подходящ за промяна на визията на ЕС, имайки предвид положението на държавите членки и неизбежните спонсорства и помощни програми, които биха възникнали?

danail: Gospodin Vigenin, schitate li, che finansivata kriza v Ireland, Greece, Spain i Portugal nqma da dovede do zaslivane na krayno levite techeniq v socialisticheskata partiq?blagodarq za otgovora Vi.

Team_Europe1: Нека първо получим отговор от всичките ни гости за Еврозоната, Португалия, Гърция и България?

Андрей_Ковачев: Няма отделно финансиране - има пренасочване на средства от структурни инструменти за проекти от стратегията

Андрей_Ковачев: От новия период след 2013 желанието е да има собствени средства за дунавските проекти

Кристиян_Вигенин: По интеграцията на Западните Балкани България трябва да бъде активна, но за съжаление не е - задоволява се с празни декларации. Кат член на Президиума на Партията на европейските социалисти, председателствам Работната група по разширяването и полагам огромни усилия както в това си качество, така и като координатор на Социалистите и демократите в Комисията по външна политика на Европарламента, да ускоря членството на тези страни в Европейския съюз. Въпреки успешните стъпки, в региона има голямо разочарование от бавния ход на процеса. В същото време в Евросъюза има много голям скептицизъм към бъдещото разширяване, защото много малко се говори за ползите. Трябва да кажа, че с недомислените изявления на министъра на външните работи и на премиера, които казаха, че България е била приета неподготвена, допринесоха да се гледа с още по-голямо подозрение към балканските страни.

dorly: Проекти, които ще бъдат изготвяни от държавите членки ли?

Кристиян_Вигенин: @danail

Илиана_Иванова: относно Гърция, Португалия, Испания и който следващ е наред мисля че важни мерки се превиждат със създаването на постоянния механизъм за запазване на финасовата стабилност. очаква се през март да завърши работата по междуправителственото сопразумение да завърши през март 2011 и от средата на 2013 той да замени действащите в момента временни механизми. това обаче не означава че всяка страна членка не трябва да носи лична отговорност за бюджетната си дисциплина

DilyanaBG: Г-н Ковачев, не смятате ли, че привържениците на междуправителствения подход ще продължават да бъдат на щрек за каквито и да било големи стъпки по посока на СЕЩ? Не се ли доказ аимено това с проекта за Конституция?! Не смятате ли, че това до някаква степен влиая върху изграждането на общи политики, общо бъдеще и стабилна Европа?

Андрей_Ковачев: да от страните членки - ние имаме най много такива заедно с Румъния, Министърът на регионалното развитие е координатор за България

chiche: г-н Вигенин, каква е ползата от Косово в ЕС?

Кристиян_Вигенин: @danail Не мисля, че има такава опасност. Социалистическите и социалдемократическите партии живеят в реалността и разбират добре кое е възможно и кое не, аз не очаквам резки завои в политиката им. Но има риск от радикализация на обществата, там е голямата опасност и трябва да подхождаме много отговорно. Впрочем тази радикализация се наблюдава и в страни, които не са засегнати толкова силно от кризата и нямат подобни финансови и бюджетни проблеми.

chiche_mulchi: Смятате ли, че въвеждането на Синята карта във всички страни-членки и привличането на висококвалифицирани граждани от трети страни би спомогнало за изграждането на една по-силна Европа след икономическата криза?

Petar: Проблемът г-н Вигенин е, че 4 години ви бяха достатъчни, за да се гледа с недоверие на България в ЕС, откъдето идва и неподготвеността разбира се.

Team_Europe1: @chiche - ще намалеят цените на органите за трансплантация и на някои дроги B)

chiche: за радост вашата партия в момента не казва какъв да е наклона на политиката:)

Андрей_Ковачев: Точно така е DilyanaBG, провалът на Конституцията показа, че европейският проект не може да бъде проект от горе на долу а обратно трябва да бъде

Petar: А социалистическите партии винаги са живяли в реалността, но в някаква своя собствена реалност. Вие завинаги сте си останали в една реалност от 50-60-те години... Затова и сега е трудно на значещите и можещите да свършат нещо, няма как с ДС на врата....:(

Андрей_Ковачев: гражданите трябва да се почувстват емоционално ангажирани много повече с него

Илиана_Иванова: на Росен Димов - за поуките за бюджетирането за следващата рамка - мисля че за всички стана ясно че е необходимо да се промени начина по който сме харчили досега и сме правили разчетите

danail: chiche, naklonat na politikata e function s mn. zavismi

chiche: така е, всичко е от долу нагоре, ама се управлява от горе надоле:)))))))

Team_Europe2: Очакваме отговор от господата евродепутати на въпросите, свързани с еврозоната

danail: taka 4e ne ste prav

Europe: Политологията, ви предлагам, да си я изяснявате малко по-късно

chiche_mulchi: и на въпроса за синята карта, моля

RosenDimov-StZ: Илиана_Иванова , благодаря Ви за отговора. Успех!

chiche: говорете с г-н ковачев, г-н Europe

Кристиян_Вигенин: Португалия, според мен, трябва да поиска навреме подкрепа в рамките на новия механизъм, защото иначе става твърде уязвима. Смятам, че не е признак на слабост, а на предвидливост, да се потърси такава подкрепа преди ситуацията да е станала неуправляема. Възможно е обаче състоянието на финансите да е по-стабилно, отколокото ни се внушава, сигурен съм че премиерът Сократеш ще вземе най-правилното решение.

Илиана_Иванова: за синята карта - мисля че за нас е важно първо да получим достъп за нашите - БГ работници на европейския пазар преди всичко

amorei: Радикализацията в Европа идва най-вече от крайнодесните по мое лично мнение.

chiche: да, иначе вземат да дойдат братята, висококвалифицираните, от Сенегал...

chiche_mulchi: Съгласен съм, но все пак България постепенно ще се превърне в атрактивна държава за имигранти от трети страни.

julian_assange: не е ли време Българиа да поиска подкрепа по положение че тука средната заплата е около 3 пъти по-ниска от Португалия ?

Илиана_Иванова: подкрепа за какво? г-н Асанж

chiche: $$$$

chiche_mulchi: Със сигурност в Сенегал има много висококвалифицирани кадри, които биха могли да бъдат от полза за икономическия растеж на ЕС и на България в частност

Илиана_Иванова: ние сме с доста по-добри бюджетни показатели от Португалия

amorei: Хахаха.

Misho1: Ако влезем в Шенген и гърците направят стена по Марица, няма ли всички тия нелегални мигранти да тръгнат през нас?

mona: :D

Team_Europe2: дискусията ни е заплашена да изгуби фокус, затова предлагам да дадем време на евродепутатите за отговорят последователно на досега зададените въпроси

garradembele: @(chiche_mulchi)като Гара Дембеле ли?

Алекс: Г-н Вигенин как ще коментирате факта, че и трите държави, които са в най-лошо икономическо положение - Испания, Гърция и Португалия са управлявани от социалистически правителства?

chiche: и аз съм сигурен в това, мисля да се ориентирам към емиграция в Сенегал, даже детето на университет в столицата ще запиша

magiosnik: Да, да и не само сме с по добри, но скоро и ще ги изпреварим в стандарта на живот:)))

Кристиян_Вигенин: @chiche Бих обърнал въпроса - а каква е ползата Косово да стои извън ЕС? Не трябва да допускаме "черна дупка" на Балканите, ако не бъде ангажирано в европейския процес, Косово ще остане източник на нестабилност, който ще пречи на развитието на всички съседни страни. Ще бъде голямо предизвикателство, но в перспектива и голям успех Косово да започне да функционира по европейските правила и принципи.

chiche_mulchi: Не получих много изчерпателен отговор относно Синята карта, но все пак благодаря на госпожа Иванова, че ми отговори

danail: blagodarq vi gospodin Vigenin za izkazanata position

garradembele: @(chiche_mulchi)като Гара Дембеле ли?

chiche_mulchi: да точно като Гара Дембеле, само дето той е от Мали и не се води за висококвалифициран кадър, но пак...мисля, че всички левскари го обичат

Gosho: Г-н Вигенин, ще отговорите ли на въпроса на Алекс??

danail: discusion izdrebnqva, vajni sa golovete za Bulgaria

Кристиян_Вигенин: @Misho1

dorly: Знаем, че на реномето на България пострада от ситуацията с ромите във Франция. Има ли напредък в интеграцията на това малцинство на европейско и национално ниво?

Андрей_Ковачев: радикализацията в Западна Европа е според мен резултат от проблемите на традиционните партии да разберат и отговорят на страховете на гражданите от нелегална емиграция, заплаха за работните места и.т.н.

julian_assange: Илиана_Иванова значи може да очакваме напив от гастербайтери от Португалия това лято тип сервитиорки и бармани по Слънчев Бряг и българските курорти ? Както строителни работници и шофьори.

julian_assange: а дано стане

Maria_Ivanova: Не че не обичам свободния неангажиращ разговор за футбол, но бих предпочела да се съсредоточим върху важните въпроси и да дадем време за отговор...

chiche: Като не трябва да се допуска Черна дупка, самото създаване на косово какво бе... но все пак благодаря за въпросо-отговора, г-н Вигенин

boiko_borissov: (danail) що не почнеш да говориш или на български, или на английски

chiche_mulchi: Не смятате ли г-н Ковачев, че Синята карта е един добър начин да се намери поне частично решение на нелегалната имиграция и т.н.

amorei: Интересува ме позицията на ЕНП относно Косово, Албания и тн?

boiko_borissov: Чиче, какво създаване

Андрей_Ковачев: Стана ясно, че проблемът с по-добрата интеграция на ромското малсцинство в Европа (10-12 милиона) не е по силите само на една отделна страна

boiko_borissov: самата Югославия какво е?

chiche: нема югославия, приятелю

dorly: Какво прави Европа, в такъв случай, г-н Ковачев?

Илиана_Иванова: (julian_assange)не очевидно е че няма да има такъв наплив на португалски работници в БГ, но е вярно и това че България няма да е наред на тази опашка за помощ от ЕС заради неразумна бюджетна политика

Мария_Грозева: Съгласна съм с Вас, г-н Ковачев

Андрей_Ковачев: в момента ЕП и ЕК работят по стратегия за подпомагане на ромската интеграция (трябва разбира се да си изясним и какво разбираме под интеграция). темата е много голяма

dorly: (за интеграцията на ромите)

Team_Europe2: Има ли единна позиция на българските евродепутати по влизането на страната в Шенген? Как се отнасяте към факта, че румънските власти излизат с активни, но противоречиви позиции, а България - не?Способни ли сме да пазим границите на ЕС от нелегална имиграция?

Мария_Грозева: но не трябва да забравяме, че много страни се справят сравнително успешно с интеграцията

Мария_Грозева: Това може ли да се каже и за България?

chiche_mulchi: Интеграцията на ромите е един от приоритетите на унгарското предстедателство, може пък и да измислят нещо...

Алекс: Г-н Вигенин, надявам се не сте забравили да отговорите на въпроса ми.

Андрей_Ковачев: така е, но само европейско решение няма

amorei: Наистина ли от ГЕРБ си вярвате, че ще влезем в Шенген през март?

Gosho: Въпросът може би трябва да бъде не само какво прави Европа за нас, а и какво можем да направим ние за Еропа?! Едва тогава ще ни приемат като равни партньори, които работим заедно за общото европейско бъдеще.

amorei: Днес г-н Младенов е изразил тази позиция.

Андрей_Ковачев: трябва взаимодействие между регионална, национална и европейска власт.

Андрей_Ковачев: Технически ще сме готови през МАРТ!

Team_Europe2: каква е позицията на г-н Ковачев по интеграцияна на ромите четете при нас тук - http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=34163&category=223

mona: xaxaxaxx

Кристиян_Вигенин: Misho1 За Дунавската стратегия ще бъдат предвидени отделни средства в следващата финансова перспектива, по която вече работим. Трябва да се координираме много добре с колегите от страните, които имат пряк интерес от нея, за да извоюваме повече средства и възможности. Що се отнася до втория въпрос за нелегалните имигранти - да, има риск, свързан с Гърция и нашето бъдещо членство (някой ден) в Шенген. В момента Гърция като член на Шенгенското споразумение на практика няма сухопътна граница с другите страни-членки, на гръцко-българската граница се правят проверки и има по-сериозен контрол. С присъединяването на България и Румъния ще се създаде такава сухопътна връзка от Гърция към Централна и Западна Европа и това ще пренасочи допълнително имигрантските потоци. За нас конкретно все още няма голям риск, защото ние още дълго ще останем транзитна страна, като основна цел остава Западна Европа.

Илиана_Иванова: България има позиция по Шенген и сме го изразявали винаги - не само ГЕРБ, а и ЕНП ни подкрепят. з амарт говорим за изпълнение на техическите критерии - въпреки че въпросът не е много по икономическата тема или вече си питаме по всички теми

chiche_mulchi: Ееее явно смятате, че Синята карта не е важна, жалко :(

amorei: Извинявайте, но какво значи технически?

julian_assange: Илиана_Иванова тоест бюджетната ни програма е отлична а на Португалия е зле?

Андрей_Ковачев: Технически знаяи - СИС-ОК, 3те вида граници -ОК, издаване на визи -ОК

Petar: Ще си позволя да копирам един въпрос на Алекс, останал без отговор: (15:32:38) (Алекс): Г-н Вигенин как ще коментирате факта, че и трите държави, които са в най-лошо икономическо положение - Испания, Гърция и Португалия са управлявани от социалистически правителства? :idea:

Илиана_Иванова: (julian_assange)бюджетната ни политика е по-добра от тази на Португалия - за тази година планираме под 3% бюджетен дефицит а държавният ни дълг е много много далеч под 60те % изискване от БВП

Maria_Ivanova: И ако технически сме готови, тогава какъв е проблемът да ни приемат в Шенген, според правителството?

julian_assange: Petar - тоест Испания Гърция и Португалия са по зле от нас ?

Андрей_Ковачев: политически е проблемът :-) не технически

chiche_mulchi: Добре наистина ли нямате мнение относно ролята на висококвалифицираните граждани от трети страни за европейската икономика и пазар?!

amorei: Да, но стандартите ни живот са различни. Още дълго време ще дишаме прахта на Португалия, Гърция и Испания.

Илиана_Иванова: (julian_assange)по бюджетни показатели - да. по стандарт на живот - очевидно не

chiche_mulchi: Благодаря ви, че отбягвате моя въпрос, но все пак бих искала да получа отговор...

julian_assange: в такъв случай защо за тях има финансови поможи а за нас няма ? нещо ми убягва логиката съжелявам но не съм политик.

Илиана_Иванова: (chiche_mulchi)разбира се че са полезни но нашият приоритет в момента са българските граждани и правото те да работят в ЕС без ограничения

Андрей_Ковачев: има някои френски политици които искат да използват тази тема за рейтинг - смятам че наша задача е да ги убедим, че тази тема не е подходяща за предизборна кампания и че ние сме надеждни партньори

danail: Dvijenieto po budget indicatiors v krayna smetka shte reflektira i varhu dohodite na domakinstvata

Team_Europe1: След като България се представя по-добре от страни от еврозоната, кога реално можем да очакваме да влезем и ние, и дали това би ни било от полза към този момент?

Gosho: (julian_assange) Безплатен обяд никъде няма. Тези финансови помощи нали не си представяте, че влизат директно в джоба на гражданите? или че са безвъзмездни? Тези така наречение помощи с години ще ги връщат гърците...

Maria_Ivanova: Разликите между стандарта на живот в трите страни, преди и след кризата, са големи, затова имат проблеми...Ние никога не сме били сред богатите нации, затова не се оплакваме толкова, не е заслуга на правителството.

Team_Europe2: Тека напомня, че остават около 15 минути.

Ivo: 1

Team_Europe2: След тази поредица въпроси нека поставя следващия - как се вписват предстоящите местни избори в България през тази година в програмата на евродепутатите? Комуникацията на българските институции с Брюксел и усвояването на еврофондовете от местната власт ще бъдат неизменен мотив. Ще се опитате ли да внесете "европейски" акцент" в регионалната и местна политика ?

Petar: ами удължете чата с още 2 часа, защото чакаме един отговор от г-н Вигенин за социалистическите правителства в Испания, Гърция и Португалия :warning:

Илиана_Иванова: (julian_assange)ама те не са помощи които ги раздават на хората а са средства, с които да си изплатят дълговете които са натрупали през годините, и това им излиза доста солено дългосрочно защото доверието на инвеститорите в тези държави спада силн окогато се обявят проблеми с дълга. може д ане го видите веднага но така или иначе ще се случи

Андрей_Ковачев: раазбира се че наша задача е не само преди избори да помагаме на българската местна власт да се представи по най-добър начин в Брюксел.

danail: Integraciqta mejdu Germany i France po mn. vaprosi kak shte reflektira varhu zasilvaneto na koherentnostta na satrudnichestvo tuk v ujniq flang na ES?Blagodarq za otgovora.

Кристиян_Вигенин: България и Румъния имат пълна подкрепа за членство в Шенген от Групата на социалистите и демократите в ЕП, както и от Партията на европейските социалисти. Бих подчертал обаче, че такава подкрепа липсва от ЕНП, въпреки, че партията не се е обявила изрично против. Нека напомня, че страните, които най-силно оспорват членството ни, се управляват от десни партии и лидери, наричани доскоро "близки приятели" на българския премиер. Аз смятам, че въпросът много отдавна престана да е само технически, но българското правителство - както и по много други европейски въпроси - не можа да се ориентира и проспа ценно време. Нито истеричните реакции на Румъния, нито снишаването на България са полезни. Нужно беше да се подходи към проблема в координация, с умерен тон, но достатъчно твърдо. И двете страни изглеждат жалки и ще си носим последствията за това. Вчера се срещнах с министъра на външните работи на Унгария, която председателства Евросъюза до юли; той смята, че не всичко е изгубено и все още има шанс решение за присъединяване да се взе

Илиана_Иванова: за еврозоната мога да че е естественият изход от Валутен борд и това е наш ангажимент като членка на съюза - кога ще стане - първо самата еврозона трябва да се отърси от проблемите си

Team_Europe1: - Г-жо Иванова, тоест да не бързаме сами натам?

Gosho: Един не-икономически въпрос към тримата евродепутати: какво мислите за общи европейски листи за еврозиборите? Досега винаги евроизборите са преминавали под знака на национални дебати и предизборни кампания, няма дебат по европейски теми, могат ли евентуални общи европейски листи да променят ситуацията (макар и не за всички места, а една трета например)?

dorly: Г-н Вигенин, питаме ви за друго, не за Шенген. Петър, явно няма да получим отг :(

Алекс: както и аз

Team_Europe1: Е все пак Гърция беше с дясно управление като изпадна в кризата...

Андрей_Ковачев: Г-н Вигени е вече в предизборна кампания :) ЕНП управлява в 21 от 27 страни-членки и носят съответно огромна отговорност пред гражданите на Европа. България има подкрепата на ЕНП за Шенген

Europe: (Gosho)какво значи общи европейски листи, българска листа, съставена от представители на целия политически спектър?

amorei: Г-н Вигенин, разбрахме от написаното, че сте имали среща с министъра на външните работи на Украйна. Какви са техните приоритети през следващите 6 месеца?

vista: Не че го защитавам, ама най-големите дългове и бъркотии в Гърция не станаха ли по време на дясно правителство, а сега социалистите там сърбат кашата

mona: ako pitate tochno i qsno moje i da ima otgovor :P

Илиана_Иванова: Team_Europe1 - да вървим към еврозоната със скоростта с която се движим и да оставим процеса да се случи по естествен път, когато и двете страни са готови

Team_Europe1: благодаря ви

Europe: всъ

Europe: щност

dorly: Г-Н ВИГЕНИН, МНОГО ИЗБИРАТЕЛНО ОТГОВАРЯТЕ НА ВЪПРОСИТЕ. ЩЕ ПОЛУЧИМ ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ОТГОВОР АЗ, ПЕТЪР И АЛЕКС?????

chiche_mulchi: Г-жо Иванова, благодаря Ви за отговора, но не смятате ли, че веднъж получили правото да работят свободно на европейския пазар, българите ще отворят голяма дупка за работна ръка на българския такъв и тогава може би ще сметнете, че Синята карта е важна и полезна

Gosho: Europe не, става дума за общи листи на десните за цяла Европа, на социалистите за цяла Европа и т.н. Представители на различни държави, това е една идея повдигана от време на време, но никога ясна позиция от български политик не съм чул :)

chiche_mulchi: Да не говорим за проблема със застаряващото население на страната ни

Team_Europe1: @Аморей, вчера имаше представяне на унгарското председателство от Европейския институт, погледнете Портал Европа и страницата на Европейския институт за подробности

Europe: (Gosho):) това вече е друго

amorei: Благодаря, @Team_Europe1.

Europe: http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=34444&category=5

Алекс: Какво прави социалистическото правителство в Гърция за да помогне на държавата да излезе от кризата?

chiche_mulchi: Интересно ми е защо единствено г-жа Иванова има мнение относно Синята карта след като тука имаме цели трима български евродепутати

Maria_Ivanova: Ами трябва да се отговаря по ред, според мен, за да има смисъл от тази дискусия, иначе само си чешем езиците...

dorly: ДА, ТЪЙ КАТО Г-Н ВИГЕНИН СЕ ПОКРИ ТОТАЛНО

Андрей_Ковачев: Това е една стара идея Гошо за обши листи за евроизбори и аз съм неин привърженик

Team_Europe2: Времето напредва, затова приканвам евродепуетатите да отговорят на по един въпрос, но изчерпателно.

Кристиян_Вигенин: @Petar Нека да припомня, че точно дясното правителство на Карамнлис вкара Гърция в пропастта и после свика предсрочни избори, на които отговорността за тежките мерки - засега успешни - пое социалистическото правителство на Папандреу. Втората страна, която се срина, беше Ирландия - там на власт отдавна е десницата. Мога да кажа също, че задлъжнялостта на Испания като проценнт от БВП е по-ниска от тази на Германия. С други думи - нека не правим генерални изводи, защото просто не са верни. Но нека сме наясно - левицата в Европа би искала намаляването на бюджетните дефицити да става по-плавно, за да не страдат гражданите. Европа обаче днес се управлява от десницата и акцентът е поставен другаде - по-малко върху социалните аспекти, създаването на нови работни места и инвестиции в образование, повече върху бюджетните и финансови параметри.

julian_assange: nailed it!

Misho1: До(Petar), като (vista) - други страни, Италия, Белгия, също са цъфнали с големи бюждетни дефицити и държавен дълг, без да се управляват от леви. Таз работа с ударно харчене и слабо спестяване в добри времена не е партийна.

Илиана_Иванова: (chiche_mulchi)съгласна съм че синята карта е важна и полезна, и би трябвало това да се случи логически след като вече всички европейски граждани имат свободен достъп до всички трудови пазари. Вземете за пример САЩ - една от причините да са толкова конкурентни е именно по-отворената имиграционна политика и правото на работа за чужди граждани.

amorei: Както и Франция :)

Кристиян_Вигенин: @dorly питвам се да отговарям изчерпателно, а не с по едно изречение - въпрос на уважение към задаващите въпроси. Всички въпроси, на които не успея да отговоря сега, ще бъдат отговорени допълнително и изпратени на тези, които са ги задали.

Алекс: @Вигенин - а относно Португалия?

Кристиян_Вигенин: Какво за Португалия? Вече отговорих на този въпрос!

Gosho: а вие от къде знаете кои са задалите въпросите, за да може да им изпратите отговорите? ;):P

Илиана_Иванова: на г-н Вигенин бих казала че трупането на бюджетни дефиците и дългове ще го плащат вашите и нашите деца утре и трябва да сме по-отговорни когато вземаме решения да харчим за едно или друго днес

Europe: Ще бъдат публикувани на Портал ЕВРОПА

Кристиян_Вигенин: Ами нали сте регистрирани в системата? Ако не се получи - пратете въпросите си на линка в моя сайт - www.vigenin.eu

Андрей_Ковачев: Общи листи биха помогнали европейските избори наистина да се занимават с европейски теми, а не само с вътрешни боричкания. Надявам се 2014 да се направи първи тест

Алекс: А, така ли г-н Вигенин...по същия начин отговорихте и на въпросите зададени по време на форума в СУ (т.е. не отговорихте)!

Team_Europe1: Всички въпроси, на които гостите ни не успеят да отговорят днес, ще им бъдат изпратени и отговорите ще бъдат публикувани на Портал Европа

Team_Europe2: Бих искала да помоля нащите събеседници за кратки заключителни думи.

Андрей_Ковачев: има идея 25 евродепутата да се избират през 2014 на обща листа

Gosho: Мерси г-н Ковачев, абсолютно съм съгласен, че общите европейски листи вече са необходими, но поне 1/3 ще е по-добре

Андрей_Ковачев: в групата Спинели и Съюза на европейските федералисти обсъждаме темата

Кристиян_Вигенин: Бих казал, че всичко е въпрос на баланс - ние не сме привърженици на безразборното харчене и оставихме огромен резерв през 2009 г., което помогна днес България д астои стабилно - засега - на общия фон.

Андрей_Ковачев: разбира се Gosho

vista: Не знам дали евродепутатите могат да отделят още няколко минути, поне на най-важните въпроси да отговорят?

Илиана_Иванова: благодаря на всички за въпросите. надявам се да сме били полезни с отговорите си и да сме предизвикали малко повече интерес към работата ни в ЕП. моля изпращайте своите въпроси и коментари също и на моя уебсайт www.ilianaivanova.eu

amorei: Благодаря ви за отделеното време.

Europe: Все пак трябва да се съобразим с времето и програмта на нашите евродепутати

Андрей_Ковачев: Благодаря на всички, форматът тук е труден за изчерпателни отговори, но се надявам да останем в контакт, можете да ми пишете на ФБ

danail: blagodarim Vi sardecno za otdelenoto vreme

Team_Europe1: Благодарим ви за интересната дискусия!

dorly: Благодаря!

michael: Дано скоро отново да има такава дискусия !

Елена: Благодаря Ви за конкретните и търпеливи отговори.

Кристиян_Вигенин: аз не мога в движение да проследя на кой въпрос не съм отговорил, защото докато пиша отговор не мога да следя чата, ще прегледам внимателно целия чат после, а сега мога да отделя още 5-6 минути, ако някой смята, че нещо много важно съм пропуснал - да каже.

Gosho: Успех на всички и повече чатове да организирате от портал Европа :)

Андрей_Ковачев: с удовослтвие! Лека вечер и успех

Илиана_Иванова: Кристиян_Вигенин - rezerw, koito beshe izharchen w dosta goliam % predi da si tragnete ot wlast - no da ne vlizame v tazi tema zashtoto niama da ni stigne 1 min...:)

vista: Мисля, че е много интересен формат, особено с оглед на ангажиментите на евродепутатите и постоянното им пътуване между София, Брюксел и Страсбург. Не казвам, че постоянно, но може периодически да се организират такива чатове

Team_Europe1: Мисля, че повечето въпроси получиха отговор, ще ги прегледаме допълнително

Team_Europe2: От името на Портал ЕВРОПА благодаря за големия интерес към дискусията.

Илиана_Иванова: blagodaria!

chiche: Долу БСП!

boiko_borissov: не се карайте деца

boiko_borissov: аз ви гледам

boiko_borissov: спокойно

Team_Europe2: Предстоят нови онлайн дискусии. Очакваме вашите предложения за гости и теми, които искате да дискутирате.

chiche: повече комунисти канете, за да отговарят за положението на държавата!

Maria_Ivanova: Беше полезна дискусия, но времето беше крайне недостатъчно, може би следващия път биха могли да се оформят предварително по-конкретни теми, за да може отговорите да са по-изчерпателни

amorei: Те комунистите не са власт, chiche.

Кристиян_Вигенин: Можем да помислим за оптимизиране на чата, защото при участие на трима евродепутати нещата станаха малко разпиляни. Но иначе - благодаря за възможността на портал Европа и на Информационното бюро, благодаря и на участниците за въпросите и отделеното време. Лек ден!

Maria_Ivanova: Чиче, не е ли срамно година и половина вече само това да ви е оправданието???

Europe: Портал ЕВРОПА е доказан партньор на българските представители в Европейския парламент!

Europe: Наистина с трима представители се получи доста натоварено, но това все пак е само първата от, надявам се, поредицата дискусии

Europe: които ще осъществим с Вас



Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.